skip to Main Content

ESCOLA

Santa Maria del Pino és una escola privada, d’una sola línia i trilingüe, que conserva el seu esperit familiar i acollidor, el gust pels detalls, els valors i la bona educació.

Situada a prop del centre d’Alella però alhora allunyada del poble i dels sorolls, està ubicada en una mena de vall entre muntanyes amb vinyes i a prop del mar, que li fa arribar la seva marinada…

En aquest entorn verd i frondós -més habitual dels colleges d’Anglaterra i Estats Units o de les escoles al bosc de Finlàndia i Dinamarca que al nostre país-, l’alumne es desenvolupa de forma sana, tranquil·la i feliç, adquirint una major seguretat, fortalesa, autonomia i resiliència.

L’escola està formada per 3 edificis interconnectats i envoltants d’una gran àrea d’esbarjo, amb dues pistes poliesportives, un gran pati de sorra arbrat, una zona amb gronxadors, tobogans i casetes de jocs per als més petits i una vinya, com a senyal d’identitat geogràfica.

Un equip docent consolidat i cohesionat, implicat i amb una gran qualitat humana, juntament amb l’aval dels nostres bons resultats acadèmics i un projecte educatiu dissenyat per fer front als reptes de futur són els altres pilars sobre els que se sustenta la nostra formació de qualitat, amb exigència i respecte.

PROJECTE EDUCATIU

Apliquem el nostre propi Projecte educatiu, basat en la Teoria de les Intel·ligències Múltiples proposada l’any 1983 pel psicòleg i investigador de Harvard, Howard Gardner, que contempla fins a 8 tipus d’intel·ligència (lingüística, logicomatemàtica, musical, espacial, interpersonal, intrapersonal, corporalcinestèsica i naturalista). Una concepció, per tant, menys generalista de la intel·ligència humana, a la que defineix com a una capacitat que es pot desenvolupar amb un ambient adequat, a partir d’experiències viscudes, la motivació i, sobretot, l’educació rebuda.

A l’escola ho implementem amb nous mètodes d’aprenentatge que donen aquesta major importància a les capacitats i habilitats individuals de cada alumne, propiciant la seva creativitat, la part artística i la col·laboració a partir del joc. En aquesta mateixa línia, atorguem a l’alumne el paper de protagonista del seu aprenentatge, que és vivencial i constructivista perquè aprèn a aprendre a partir de la pròpia observació i experiència, i alhora significatiu perquè li servirà de per vida.

Aquest desenvolupament del potencial de l’alumne el comencem a Infantil -a partir dels programes d’Estimulació primerenca de Glenn Doman, que fa més de 50 anys s’apliquen amb èxit a diferents països-, i l’estenem a totes les etapes educatives. El resultat és una amalgama del millor de diferents estratègies metodològiques que inclou, entre d’altres, el treball per projectes, el treball cooperatiu, l’EntusiasMAT, els escacs, el mètode Binding de lectura, la robòtica, l’educació física amb hàbits saludables i, sobretot a la nostra escola, els beneficis del contacte i l’observació directe de la natura, a diari.

Tot això acompanyat d’una educació integral que els ajuda a formar-se com a persones amb recursos, flexibles, emprenedores, polifacètiques, autònomes, sensibles, respectuoses, solidàries, empàtiques, generoses i emocionalment competents.

TRAJECTÒRIA


Els antecedents de l’escola actual se situen al Colegio Purísima Concepción, al número 156 del carrer Rosselló de Barcelona. Anys després que hi estudiés, el 1965 l’exalumna Isabel Brinques va decidir adquirir-lo, amb la il·lusió de ser mestre de la seva escola, juntament amb la Soledad Auger i la Rosa Ma Calás.

En un primer moment l’escola era fins als 10 anys, però amb la creació de l’EGB fins als 14 i l’augment del nombre d’alumnes, l’escola va quedar petita i van haver de buscar una nova ubicació. El pare de dos alumnes, el sr. Xifra, va localitzar un terreny a només 19 km de Barcelona, i dins del municipi d’Alella en ple Maresme, on només hi havia edificat “el xalet”, que actualment acull les aules d’Infantil.

Amb la idea de conservar les inicials i per la muntanya de pins que hi ha, l’escola es va passar a anomenar Colegio Santa María del Pino, conegut per tots com “El Pino”. L’any 2015 l’escola celebra els seus primers 50 anys d’existència, amb la Isabel Brinques al capdavant i sota la direcció de la Vinyet Montaner, la darrera dècada.

A finals d’aquest mateix any, l’escola passa a mans del Jordi Casas Miralles, home de confiança de la Isabel que des de fa més de 25 anys, i seguint una llarga trajectòria familiar, es dedica al món educatiu i a la gestió escolar. Un canvi de titularitat carregat d’il·lusió, experiència, joventut i professionalitat, que assegura la continuïtat del projecte i la seva projecció cap al futur i l’exterior.


A “El Pino” cada curs té un nom identificatiu, una cançó, un arbre i una bandera. Els noms només són fixes a Infantil (P3: Rainbow, P4: Platero i P5: Guinyol). És a 1r de Primària quan els alumnes trien, per votació, el nom que els identificarà fins a 4t d’ESO (Cim, Harmonia, Ebro, Maya…). Amb la professora de Música, la Montse, elaboren una partitura i una cançó al·lusiva al nom, que s’estrena davant del públic durant la festa del “Dia de l’Arbre”, juntament amb la seva bandera.

Però si al Pino hi ha una tradició, amb tot el seu significat, és la del “bonyo”… nascuda de forma espontània entre els alumnes i transmesa de generació en generació de forma oral, com les bones històries…

El bonyo és una bola que s’origina a partir d’un grapat de sorra que els nens mullen amb un raig d’aigua que guarden a la boca fins que de mica en mica, amb paciència, perseverança i procurant que no es trenqui, la terra es converteix en una petita bola. Aleshores s’amaga en un racó del pati, on es deixa assecar fins que al dia següent es reprèn “la tècnica”… i així cada dia fins que s’aconsegueix una ferma pilota de terra.


L’uniforme de l’escola ha estat pràcticament sempre el mateix des que es va crear, tot i que s’hi han anat fent adaptacions pràctiques. La base és una faldilla o pantaló gris amb tirants, un polo blanc i un de granat, i un jersei de rombes que s’hi ha incorporat en els darrers anys. A l’estiu, a Infantil es canvia per un pantaló curt texà, per fer-lo més lleuger i fresc, i les sabates per bambes.

Les bates dels més petits són molt acolorides i a partir de Primària, de color verd. També hi ha uniforme per a l’educació física, que combina un pantaló gris llarg o curt, un polo blanc, una dessuadora de color blau marí amb mitjons i vambes blanques.


Les festes més assenyalades en el calendari de l’escola són:

  • Dia de l’arbre: se celebra cada primavera i serveix perquè els alumnes de PR01 presentin la seva cançó i els de ESO4 cedeixin l’arbre que els ha acompanyat durant tota la seva trajectòria a l’escola als alumnes de Guinyol (P5) que al curs següent començaran la Primària i, per tant, necessitaran un arbre dels molts que hi ha al jardí de l’escola que els identifiqui.
  • La verema: sent d’Alella no podem passar per alt aquesta tradició que reivindica la tradició vitivinícola del poble. Entre moltes activitats i jocs, destaca l’elecció de l’hereu i la pubilla, els balls tradicionals amb els pares i la trepitjada del raïm que fan els alumnes,
    des dels més petits d’Infantil fins a Primària.
  • Dia de la Família: coincidint amb la celebració dels primers 50 anys de l’escola, hem estrenat aquesta jornada lúdica a les instal·lacions de l’escola, que s’han omplert d’inflables per als petits, partits de bàsquet i ping-pong entre pares i fills, un bingo, una tòmbola i una barbacoa organitzades amb la col·laboració d’una comissió de pares.
  • Pessebre vivent: és la celebració més espectacular i emotiva que fem, en la que els alumnes d’ESO, per cursos, representen els pastors, els profetes, les figures del pessebre i el poble, acompanyats sempre per un burro i ovelles, i distribuïts per la muntanya de la part posterior de l’escola i el pati d’Infantil.
Back To Top