skip to Main Content
Inspira, El Programa Que Reforça El Nostre Ensenyament Humanista I En Contacte Amb La Natura

Inspira, el programa que reforça el nostre ensenyament humanista i en contacte amb la natura

La natura i el benestar emocional dels alumnes són un dels pilars i punts forts de la nostra escola com ho demostra la ubicació que, en un entorn verd i d’aire pur, és tota una declaració de principis. Per a nosaltres, els aprenentatges sempre han comptat amb els patis, l’hort, la vinya i els boscos del voltant com una extensió de les aules. I en moltes ocasions no es concep cap separació entre la classe i l’entorn, perquè són espais complementaris i que fan l’aprenentatge més pràctic i complert. 

Aquest curs encara tenim més recursos per potenciar aquest aprenentatge a la natura i amb la natura, gràcies al programa pedagògic “Inspira” que hem implementat a infantil. Està totalment aliniat amb el que venim introduint a l’escola en els darrers anys: la Cultura de Pensament, les Peces soltes, el joc heurístic, els mini móns, l’EMAT, el Ludilletres, etc.

Però l’Inspira va més enllà, perquè ens ajuda a potenciar encara més l’educació humanista que sempre hem prioritzat a l’escola, de forma respectuosa, natural i saludable. També a desenvolupar les famoses soft skills, que ara són tan demandes en el món laboral, i que són qualitats de la persona com saber treballar en equip, la comunicació assertiva i el pensament lateral o divergent, per exemple per resoldre problemes de forma creativa. 

Amb aquest nou programa aprofundim també en l’autoconeixement més enllà de la gestió de les emocions, perquè els nostres alumnes desenvolupin la consciència i aprenguin a respirar, calmar-se, relaxar-se, i concentrar-se quan ho considerin necessari. I ho fem d’una manera que els encanta, amb el ioga i el mindfullness o atenció plena, a partir de les meditacions guiades que escoltem a classe, les assanes de les targetes de ioga i les cartes de les emocions.

Tot el projecte és una invitació a aprendre a reflexionar sobre nosaltres mateixos, perquè els alumnes indentifiquin les característiques pròpies i ajustin l’autoconcepte. També com és el seu entorn de persones i els diferents grups dels que formen part, per tal d’aprendre a integrar la diversitat amb una actitud positiva i respectuosa. 

Inspira és un projecte holístic i una manera orgànica d’aprendre, però no per això deixa de banda els continguts curriculars sinó que els contextualitza en un entorn natural, com l’hort de l’escola situat darrere de l’edifici d’infantil. Un exemple són les activitats de matemàtiques que proposa i que impliquen quantificar elments, comptar, mesurar, recollir dades, ordenar, fer sèries, anticipar resultats, raonar per classificar… i altres hàbits de ment que els alumnes tenen cada cop més integrats.

També a partir de les caixes sensorials dels alumnes plenes de material fet amb elements de la natura com els mims de fusta, la corda natural, els troncs de castanyer, les canyes de paper, els taps de suro i les pinces de fusta per treballar la psicomotricitat fina. A més, sorra per a la caixa sensorial, de la metodologia Montessori, amb targetes de grafomotricitat.

Inspira també té propostes per afavorir l’expressió de la creativitat innata. 

I en l’apartat de sensibilitat i expressió musical treballem la música i les emocions, perquè a través dels cinc sentits els alumnes aprenguin a identificar sons de la música. Fins i tot, que poden trobar en elements de la natura com les fulles, aigua, vent, la terra…

I també contempla l’anglès, amb les flashcards, jocs i cançons perquè els nens continuïn practicant aquesta llengua de forma lúdica com fan sempre amb la Marta i el Ciarán, però ara encara amb més recursos com el memory, el joc de Kim, el Pictionary, etc. I tot, amb les seves tutores com a guies que promouen el treball cooperatiu i dinamitzen cada sessió i interacció amb la natura, des de l’atenció personalitzada i respectant els ritmes d’aprenentatge de cada alumne. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back To Top