skip to Main Content
Tallers Sobre Sostenibilitat Marina, A La Fundació CRAM

Tallers sobre sostenibilitat marina, a la Fundació CRAM

Tal com us hem anat explicat al llarg del curs, el projecte d’etapa de secundària ha estat dedicat aquest any a la sostenibilitat, amb la voluntat de fer un món millor. Ha estat un projecte extens i amb el que tots hem après molt, gràcies en part a que aquest curs hem utilitzat la Cultura de Pensament per dur-lo a terme. Han estat moltes sessions de recerca, que els alumnes han fet de forma col·laborativa i cooperativa, guiats pels professors de les diferents assigantures ja que és un treball que es fa de forma transversal.

Com cada any, aquest projecte també es vincula amb una sortida cutural relacionada amb el seu tema i per això en aquesta ocasió hem visitat la Fundació CRAM, a la platja d’El Prat de Barcelona, que és un Centre de Recuperació d’Animals Marins. Per difondre la seva missió i generar consciència ecològica entre els més joves, tenen l’AulaCram que ofereix diferents tallers didàctics i pràctics, com els que van fer ahir els nostres alumnes.

Als de 1r d’ESO els van explicar algunes normatives de pesca de la UE i, tot seguit, es van haver de posar ells mateixos en el paper d’inspectors internacionals. Els van presentar una sèrie de situacions fictícies on havien d’identificar diferents tècniques de pesca i si hi havia sospita de pràctiques irregulars, com pesca de peixos que no tenen la talla mínima o el “finning”, que consisteix en capturar taurons i tallar-los les aletes abans de tornar-los al mar.

Per la seva banda, els alumnes de 2n es van centrar en el canvi climàtic i les espècies invasores. Primer van aprendre a identificar el fons marí de posidònia, corall, sorra… Tot seguit, les diferents espècies de la Mediterrània com l’alga verda, l’anèmona comensal, l’esponja verrugosa, la gamba d’antentes llargues, la Gorgonia o la Morena… i com els afecta l’augment de la temperatura de l’aigua i l’efecte de l’acidificació dels mars i oceans.

En una altra aula, el grup de 3r d’ESO es va centrar en la contaminació al Mediterrani i els van fer la pregunta d’investigació: “Creus que a les nostres platges hi podem trobar algun tipus de residu? De quin material?”. Per resoldra-la, van agafar una bosa de roba i unes pinses i es van atansar a la platja del Prat -que és un espai natural protegit-, a fer un mostreig seguint el mètode científic. In situ van poder comprovar com fàcilment es troben els residus més habituals, com ampolles i bosses de plàstic, bastonets de les orelles, xarxes de pesca, envasos d’un sol ús, fil de pescar de nylon, filtres de cigarreta o hams…  De tornada al CRAM van fer una relació d’aquests productes comparant el temps d’ús i el temps de degradació de cada material.

Per últim, els de 4t d’ESO van aprendre a identificar els taurons amb el seu nom comú, el nom científic i el pes, i com funciona la pesca mundial dels taurons. A més, els van explicar moltes característiques de les tortugues marines que acostumen a estar en una zona d’aïllament i hivernament, on els experts del CRAM les recuperen de les ferides, les pèrdua d’extremitats per enganxament o intoxicacions per ingestió que solen patir, per després tornar-les al mar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back To Top