skip to Main Content
Nova Sessió D’aprenentatge Continu per A L’equip Docent

Nova sessió d’aprenentatge continu per a l’equip docent

Aquest cap de setmana l’escola ha acollit la 2a jornada de treball “Reflexionar per aprendre” en què han participat els equips directius i professors del Pino i de la Pérez Iborra de Barcelona. Com sabeu, totes dues escoles estem vivint -i gaudint- de forma conjunta i paral·lela la implementació de la Cultura de Pensament a l’aula. Una experiència plena d’aprenentatges a diferents nivells, també en el factor humà, que ens està fent evolucionar a tots plegats. 

Justament aquesta setmana fa un any de l’assistència d’una representació dels dos equips al congrés sobre Neurociència i Educació, ICOT Miami 2018. D’allà vam tornar il·lusionats i carregats d’idees, metodologia, conceptes, exemples i inspiració. Després d’uns mesos de concreció i coincidint amb l’inici del curs, al setembre vam implementar la Cultura de Pensament a les aules. Un temps de rodatge que realment ha estat curt, en gran part per la bona rebuda dels alumnes, que l’han integrat de forma molt orgànica… el que ens reafirma, un cop més, amb l’encert d’aquesta nova metodologia. 

Durant aquests mesos, els canvis i novetats que ens ha aportat la Cultura de Pensament han traspassat les aules. Totes dues escoles són ara galeries d’aprenentatge on la majoria de parets exposen, recorden i celebren amb la documentació generada durant el procés d’aprenentatge dels alumnes, quin ha estat el camí que els ha portat a l’estadi de la metacognició en els diferents àmbits treballats.

Aquest balanç tan positiu del primer any de Cultura de Pensament té també molt a veure amb l’actitud i creativitat dels professors. La seva disposició a aprendre a ensenyar des d’un altre lloc i la capacitat d’aportar al bé col·lectiu han estat i són admirables. També el seu esperit col·laboratiu amb els companys, i amb els de l’escola Pérez Iborra, està sent clau.  Des de la direcció i les coordinacions d’innovació pedagògica i Cultura de Pensament de les dues escoles s’han fomentat aquestes bones pràctiques i s’ha generat l’espai de col·laboració. Ells han estat els motors i supervisors del canvi, i els encarregats d’organitzar i dinamitzar jornades de treball com la del dissabte passat. 

La sessió va estar estructurada en 4 tallers, liderats per parelles de professors dels dos centres educatius. L’objectiu de la jornada era per una part posar en comú les diferents experiències d’aquests mesos i, per l’altra, trobar entre tots eines de millora per seguir evolucionant. La metodologia que van utilitzar va ser, com no podia ser d’una altra manera, les rutines i les claus de pensament… ja que els professors les tenen interioritzades ja com a recurs propi. A partir d’elles van posar en valor allò que millor resultat els ha donat, van tenir el feedback dels companys, van fer escolta activa sobre altres iniciatives, van reflexionar sobre diferents maneres d’implementar les rutines… 

A més de la pluja d’idees, de forma cooperativa i estimulant, van generar un glossari de Cultura de Pensament per introduir noves paraules i conceptes; van fer un repàs de les rutines per redescobrir aquelles menys utilitzades; van compartir opcions d’inici i final de les rutines i van aprofundir també en el concepte i la pràctica del co-coaching, perquè aquest tipus d’aprenentatge entre professors continuï en el dia a dia. 

El resultat va ser molt enriquidor per a tots i, un cop més, la jornada va resultar dinàmica i divertida. Un exemple més de les bondats tant del treball col·laboratiu com de la Cultura de Pensament, que promou un vincle emocionalment positiu amb l’aprenentatge… també en els professors.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back To Top