skip to Main Content
Una Proposta Per Ser El Protagonista Del Propi Aprenentatge

Una proposta per ser el protagonista del propi aprenentatge

L’objectiu de la classe era introduir el Renaixement a la Literatura. Abans d’agafar el llibre per contextualitzar l’època, aprofundir en el contingut i llegir conjuntament -com van fer després- el “Soneto XIII” de Garcilaso de la Vega, la Gloria els va proposar començar d’una manera diferent… Una novetat que ja de, per sí sola, va disposar els alumnes amb una actitud més activa.

Col·locades les taules en grups de 3 o 4, va repartir a cadascú d’ells una fotografia de l’obra “La primavera” del pintor renaixentista italià, Sandro Boticelli. Al costat, un full amb una de les rutines més bàsiques de la Cultura de Pensament i que porta per enunciat: “Veig, penso, em pregunto”.

El primer que havien de fer era, simplement, mirar l’obra, observar-la, sense presses ni prejudicis… i prendre nota de les sensacions que la imatge transmetia a cada u. A continuació, pensar, imaginar, fer connexions… I, finalment, qüestionar i preguntar-se coses. Tot això ho van haver de fer primer amb un “Jo amb Jo” -que és una altre recurs al que ja s’han habituat a classe- i després posar-ho en comú amb la resta de companys de taula i, per acabar, amb tot el grup classe.

Aquestes rutines de pensament estan generant uns col·loquis molt enriquidors a l’aula, que comencen de forma molt més espontània i atrevida que abans, en el sentit que hi ha menys judici -propi i aliè- pel que fa a possibles preguntes o comentaris. A part d’aquesta nova dinàmica, que ens sembla un aprenentatge ja en ell mateix, a partir de la pintura els alumnes han deduït que els temes centrals del Renaixement que trobarien també en l’escriptura són: l’Humanisme, la natura i l’amor platònic. Com a punt-i-final han penjat la documentació de les seves reflexions, tot i que de ben segur els costarà oblidar els trets fonamentals de la Literatura renaixentista.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back To Top