
Viatge històric dels Sirius pel sud de França
Aquest matí els alumnes de 3r d’ESO han iniciat el seu viatge de 3 dies pel sud de França. Després d’un trajecte molt tranquil, i amb una breu aturada a la frontera per esmorzar, han arribat a Elna. Aquesta població del Languedoc-Rosselló es va fer famosa arran de la seva maternitat (la Maternité Suisse d’Elne). L’infermera suïssa Elisabeth Eidenbenz en va ser la seva fundadora i la responsable de fer possible el naixement de 400 bebès, fills de dones espanyoles refugiades de la Guerra Civil espanyola que es trobaven internades a camps de concentració del sud de França. A més, durant la II Guerra Mundial, va acollir també dones jueves perseguides pel nazisme…
Després d’una visita guiada per l’antic palauet que ocupava la maternitat, han viatjat fins a Colliure, un bonic poble de costa, famós pel seu castell i per haver acollit artistes com Matisse, Derain i Antonio Machado. El poeta andalús també hi va arribar fugint de la Guerra Civil espanyola i han visitat la seva tomba, en el cementiri, amb els seus famosos versos: “Y cuando llegue el día del último viaje,/ y esté al partir la nave que nunca ha de tornar,/ me encontraréis a bordo ligero de equipaje,/ casi desnudo, como los hijos de la mar”.
En la platja d’Argelès -la seva següent escala en aquest viatge de recorregut històric- hi van viure fins a 100.000 refugiats espanyols, com Machado, en aquest cas a l’intempèrie, sense cap refugi, i patint les inclemències del fred de l’hivern.
Al vespre han arribat ja a l’hotel de Perpinyà, que els ha agradat molt i està super cèntric. Han fet un passeig pel seu casc antic, on els ha sorprès el Castellet, que havia estat la porta d’entrada de la muralla i també una presó d’Estat… També s’han arribat fins a l’estació de tren on, com els han explicat els seus professors acompanyants i excel·lents guies, el Roger i l’Oriol, Salvador Dalí deia que estava el centre del món. En acabar la ruta han sopat a l’hotel, en horari francès, i ara estan tranquils xerrant i comentant el que ha donat de sí el día.