skip to Main Content
Experiments Científics Al Pati D’Infantil

Experiments científics al pati d’Infantil

A Infantil, utilitzant els tallers Interaules on els alumnes de P3, P4 i P5 treballen en grups heterogenis, van celebrar la Setmana de la Ciència fent diferents experiments per introduir-los en el mètode científic, adquirir coneixements a partir de la manipulació i l’observació, aprendre a treure conclusions i relacionar les vivències personals amb el treball realitzat. A més a més, tot això treballant col·laborativament, cosa que ajuda en la formació personal tot respectant als altres.

Alguns dels experiments que vam realitzar van ser:

Experiment de flotació: Els alumnes van manipular diferents joguines i objectes (com cotxes, pilotes, taps de suro o aneguets de goma, entre d’altres) i diverses fruites per tal de predir quins surarien o quins s’enfonsarien. Després de fer les hipòtesis pertinents van “passar a l’acció” i van comprovar si es complien les seves prediccions. Algunes de les coses que més els van cridar l’atenció van ser descobrir que hi ha fruites com la mandarina que suren quan tenen pell però s’enfonsen un cop pelades. També els va sorprendre descobrir que l’aigua salada, degut a la densitat, fa que surin els objectes quan ho van poder constatar amb “l’experiment de l’ou”.

Trasnvasament de líquids: un experiment molt divertit ja que tot allò que té a veure amb l’aigua els encanta. Amb aquesta activitat, a més d’observar i explorar l’entorn físic a partir de l’exploració amb líquids, ajuda a l’alumnat a treballar la coordinació òculo-manual, la motricitat fina, la destresa, la concentració i la força… que, indirectament, els prepara per iniciar-se en la lectoescriptura.

Després de presentar els materials com un cossi ple d’aigua, pots per omplir i estris per transvasar el líquid que consistien en xeringues de diferents mides i per equips… es tractava d’omplir la major quantitat de pots. Al final, comprovant els resultats, verbalitzant-los i reflexionant-hi, es va arribar a la conclusió que amb xeringues més grans i omplint recipients més petits, la proposta era més fàcil de portar a terme.

També van el·laborar un volcà casolà: els nens van fer la barreja d’aigua amb colorant, una miqueta de vinagre i finalment van tirar el bicarbonat per tal de fer la reacció química. Les cares d’il·lusió i els crits de sorpresa quan la barreja pujava fins a sortir del pot van ser del tot emocionants, com es veu a la foto de portada d’aquest post.

I, per últim,  en el taller de magnetisme van experimentar com actuen els imants davant de diferents materials, observant i manipulant com alguns d’ells s’atrauen i d’altres, no. I ho van voler experimentar en primera persona a través d’un joc de relleus, que consistia en pescar amb una canya diferents materials, no tots d’alumini, i transportar-los cada equip a la seva safata. I va ser així com van arribar a la conclusió que els imants només atrauen aquells materials que són d’alumini. I tot això, en el seu pati de sorra, tan polifacètic que està comprovat que també és un bon laboratori sobretot si, com era el cas, els nens feien experiments amb aigua…

 

Back To Top