skip to Main Content
Dia De Laboratoris, A L’escola Pérez Iborra

Dia de Laboratoris, a l’escola Pérez Iborra

Els alumnes de 4t d’ESO han anat aquest dijous a realitzar una jornada de Laboratoris a l’escola Pérez Iborra de Barcelona, que també ha celebrat fa uns dies la seva Setmana de la Ciència i que disposa de diferents laboratoris i material per experimentar que resulta nou i diferent per als nostres alumnes.

A l’arribada a les instal·lacions de l’escola, al carrer Consell de Cent molt a prop de la Rambla Catalunya, el Passeig de Gràcia i la plaça Catalunya, els nostres joves van ser rebuts pel director general del Pino i alhora director de la Pérez Iborra, el Jordi Casas. Ell els va introduir a l’escola i els va explicar que la majoria dels seus alumnes són famílies de tota la vida -en molts casos, ara és la 3a generació que hi estudia-, d’altres que hi venen perquè els seus pares són expatriats de multinacionals o institucions internacionals  que busquen una bona escola trilingüe al centre de la ciutat o pels excel·lents resultats que els alumnes de Batxillerat obtenen a la Selectivitat, com ho demostra que aquest any han assolit la 13a millor puntuació entre els més de 700 centres que hi ha a tot Catalunya.

Tot seguit vam començar la primera activitat en el laboratori de Química on, dividits en grups, van realitzar diferents experiments amb l’ajuda dels alumnes de 2n de Batxillerat, que ja estan avesats a aquest tipus de pràctica, coneixen les normes de seguretat del laboratori i tot el material que s’hi utilitza. El primer d’ells va ser fabricar poliuretà -que s’usa per fer soles de vambes, xurros de piscina, aillant tèrmic, revestiment d’un casc de ciclista…- a partir d’una reacció ràpida resultant de barrejar un puliol i un isocianat. Un altre experiment que va causar moltes ovacions i rialles pel seu resultat espectacular quan s’apagava la llum, va ser les reaccions de quimioluminiscència, que alliberen llum freda que no s’escalfa. Per aconseguir-ho, van barrejar amb embuts, pipetes i tubs d’assaig luminol, aigua oxigenada i una dissolució de ferro.

Al laboratori de Biologia els esperava la sorpresa més gran de la jornada… La professora d’ESO i Batxillerat els va oferir una divertidíssima introducció per anunciar-los que el que havia de fer cada un d’ells era disseccionar una pelophylax ridibundus o granota comú. Ella personalment les havia anat a buscar en un viver de granotes, on es crien i posteriorment congelen específicament per a la restauració, amb finalitats científiques o de docència, com era el cas ja que aquesta és la millor manera perquè els alumnes vegin en directe -com es fa, per exemple, a la Facultat- com és una anatomia animal, en aquest cas molt similar a la humana. Superada la sorpresa inicial, els alumnes van estar treballant amb molta cura i concentració -i la supervisió constant dels professors- amb material quirúrgic com pinces i bisturí.

Per últim, en el laboratori de Física van veure les ones sonores que generen diferents músiques i les freqüències pures de 200, 300, 500 Hz… Gràcies a l’observació, van poder veure com les boletes de porexpan que hi havia dins d’un tub Kundt es movien a l’atzar seguint les diferents músiques i, per contra, s’aliniaven de forma equidistant quan escoltaven una freqüència pura. També van haver de fer diana amb una llum làser, esquivant tots els objectes  i jocs de mirall que es trobaven al taulell. Per últim, van experimentar com actua la pressió atmosfèrica girant un got ple d’aigua a poc a poc amb un paper a sobre sense vessar i com col·locant en un plat amb un dit de llet i colorant, més un llumí encès i un got cap per avall, aquest cremava tot l’oxigen i es feia el buit, i per tant el plat s’enganxava i semblava màgia.

El resultat experimental final ha estat una jornada divertida i enriquidora per l’oportunitat de fer coses diferents, amb la complicitat que ens uneix amb la Pérez Iborra… on van estar tan il·lusionats amb la nostra visita que ens van preparar també un esmorzar de benvinguda.

Back To Top