skip to Main Content
Aprendre A Llegir I Escriure, Jugant

Aprendre a llegir i escriure, jugant

Avui us volem explicar el famós “Ludilletres” del que parlen els nens i que és el mètode que utilitzem a l’escola per introduir-los a la Lectoescriptura. Igual que l’entusiasMAT, aquest programa pertany a Tekman Books i està ideat per a que els més petits aprenguin l’estructura de la lectura i escriptura d’una manera molt visual, lúdica i divertida, que els motivi a voler aprendre.

Com a exemple, hem anat a classe dels Guinyols ja que a P5 els alumnes comencen a escriure en lletra lligada totes les grafies i a llegir frases i petits textos de forma comprensiva. Aquest, doncs, és un curs molt important ja que sobre la base que han après a P4, evolucionen de forma molt significativa per preparar-se per a l’entrada a Primària.

Les sessions amb el Ludilletres a P5 comencen amb 5 minuts de passi de bits. En tenen de diferents per a cada aprenentatge: els bits de l’alfabet; els bits ortogràfics, que promouen les connexions neurològiques perquè o bé se’ls quedi la norma ortogràfica o la puguin reconèixer visualment, i els bits dels ludigestos -on s’associa un gest a cada so de l’alfabet, per exemple “l·l: l geminada movent els braços com si fossin ales de libèl·lula” o “a: à d’ànec, fent el gest del bec amb la mà”. A l’hora d’escriure, aquesta associació els ajuda a recordar que cada so té una lletra, que poden reconèixer de forma auditiva o visualment… i així aquesta metodologia ens permet arribar a tots els alumnes per igual, siguin quines siguin les seves capacitats receptives i tipus d’intel·ligència.

A continuació fan una lectura cooperativa d’una frase per aprendre a treballar en grup, llegint paraules amb la grafia que estan treballant aquella setmana a classe i a formar frases comprensives. També jocs manipulatius per treballar el so i la grafia de la setmana, per exemple “tx” i “ig”, d’una manera lúdica més enllà de les normes.

La sessió finalitza amb una fitxa escrita d’escriptura cooperativa i repassant les grafies de la setmana anterior i, com a cloenda, una lectura individual amb la Dolors, qui ens assegura que a aquestes alçades del curs ja és molt evident -i gratificant- la progressió que estan tenint els Guinyols.

 

Back To Top